امروز: جمعه 10 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

مبانی نظری و پیشینه پژوهش بررسی نیاز به درمان های ارتودنسی در دانش آموزان 14 تا 16 سال

مبانی نظری و پیشینه پژوهش بررسی نیاز به درمان های ارتودنسی در دانش آموزان 14 تا 16 سال دسته: دندانپزشکی
بازدید: 53 بار
فرمت فایل: docx
حجم فایل: 26 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 18

مبانی نظری و پیشینه پژوهش بررسی نیاز به درمان های ارتودنسی در دانش آموزان 14 تا 16 سال

قیمت فایل فقط 39,000 تومان

خرید

مبانی نظری و پیشینه پژوهش بررسی نیاز به درمان های ارتودنسی در دانش آموزان 14 تا 16 سال

معرفی كاربرد شاخص های مال اكلوژن(1)

شاخص های ارتودنسی سال ها برای سنجش شدت مال اكلوژن بیماران و نیاز آن ها به درمان به كار رفـتـه انـد. دو شـاخـص   IOTN  (Index of Orthodontic Treatment Need) و PAR           Assessment Rating index) (Peer در حدود 20 سال قبل معرفی شدند.كاربرد شاخص ها در آینده فراگیرتر خواهد شد تا سنجش نیاز به درمان و موفقیت درمان از همگونی بیشتری برخوردار شود.

درمان های ارتودنسی از ابتدای بنیانگذاری (National Health Service) NHS در سال 1948 در دسترس بوده اند. دسترسی به این درمان ها از آن زمان در سطح وسیع‌تری ممكن شده و درمان در مطب‌ها نیز پیچیده تر گشته است، ضمناَ تمایل به درمان های  ثابت و فانكشنال نیز بیش تر به چشم می خورد. در سالهای اخیر ، نگرانی هایی درباره استانداردNHS برای درمان ارتودنسی ، به  خصوص درباره خدمات دندانپزشكان عمومی به وجود آمده است. Elderton  و Clark دریافتند اكلوژن تنها در میان یك سوم بیماران  بهبود می‌یابد.در مطالعه ای اخیراَ از 1200 موردمعرفی شده بهDental Practice Board ، در درصد قابل توجهی از آنان ، نیاز به درمان كاهش یافته و دندان ها ردیف شده بودند. از موارد گزارش شده، 20 درصد نیاز متوسطی به درمان داشتند و این نشان می داد بیماران این گروه به خوبی درمان شده بودند.برای چندین سال ارزیابی كیفیت نتایج درمانی ارتدنسی یكی از مشكلات بوده است . برای بیماران و دندانپزشكان عمومی ومتخصصین دیدگاههای متفاوتی درباره یك اكلوژن خوب وجود داشت.Andrews دریافت كه حتی در 1150 موردی كه استاندارد درمانی آنها بالا در نظر گرفته شده بود گوناگونی قابل ملاحظه ای از نظر ، یك نتیجه خوب ، وجود داشت.

بیماران اغلب از اینكه چرا برای درمان فرا خوانده شدند آگاهی نداشتند . به‌نظر می رسد كه بسیاری از درمان‌های ارتودنسی كه در گذشته انجام می شد در اثر القای دندانپزشك بود، بنابراین به  روش‌هایی برای تعریف نیازها و استانداردهای درمانی نیاز داریم.

معمولاَ در سیستم های بهداشتی عمومی منابع موجود برای برآورد نیازها كفایت نمی كنند. بر این اساس مجبور به تقسیم منابع و اولویت بندی هستیم. به دلیل كمبود منابع و نگرانی درباره استانداردهای درمان ارتودنسی در كشورهایی كه بیمه درمانی قدرتمندی دارند، به طور كلی سیستمی منطقی برای اولویت بندی مال اكلوژن مطلوب خواهد بود. در سوئد و نروژ ارتودنتیست ها مال اكلوژن را در چند گروه بندی كرده اند كه میزان برداشت از منابع  بهداشت عمومی را برای درمان مشخص می كند؛ بیماران مبتلا به شكاف لب و كام ، اورجت بیش از 10 میلی متر، دندان های نهفته و چندین دندان غایب در گروه فوری ترین درمان ها قرار می گیرند و بیمارانی كه دندان‌ها‌یشان كمی نامرتب است از اولویت كمتری برخوردارند.این طبقه بندی را می توان یك شاخص برای نیاز درمانی دانست. جهت ارزیابی درمان تعیین اسنانداردهای درمانی و ارزیابی نتایج كار توسط خود درمانگر، ایجاد شاخصی كه كیفیت نتیجه درمان را به عدد تبدیل كند لازم است.

چرا باید از شاخص ها استفاده كنیم ؟

شاخص‌ها جهت طبقه‌بندی ناهنجاری‌های پزشكی و دندانی به وجود آمده اند تا در اپیدمیولوژی ، تحقیقات و طبقه‌بندی بیماران بر اساس نیاز ما را یاری دهند. شاخص DMF در دندانپزشكی  ترمیمی وشاخص هایی در پریودنتولوژی و سایر زمینه های دندانپزشكی سال هاست كه مورد استفاده قرار می گیرد. مال اكلوژن  پدیده ای بی همتا است از آنجا كه الگوهای بی ارتباطی را نمایش می دهد كه بیما ر نسبت به آنها واكنش متفاوتی دارد.

شاخص های بسیاری در گذشته برای سنجش مال اكلوژن به وجود آمد، اما تنها دو شاخص  اولویت درمانی Grainger ( TPI )  وشاخص اكلوزال Summer ( OI) كاربرد وسیع یافته بودند،با این حال ،سنجش این شاخص ها زمان زیادی صرف می كند و استفاده از آنها مشكل و مستلزم تكمیل فرم طولانی  و پیچیده ای است و همین اشكالات امكان تحقیقات و ارزیابی نتایج را محدود  می كند.

برخی مطالعات نتایج به دست آمده از كاربرد شاخص های متفاوت مال اكلوژن رامقایسه كرده اند. Hermanson ، Greve  تفاوت قابل توجهی را در امتیاز بندی پنج شاخص مختلف، كه نمونه های مشابهی را سنجیده بودند، یافتند، در حالی كه Gereve، Hagan  همراهی بالایی را بین معالجه كنندگان در كاربرد 3 شاخص مختلف یافته بودند.

استفاده ازشاخص ها باید در تفسیر خصوصیت ها همگونی ایجاد كند.در حالیکه شاخص‌های مورد استفاده تا سال های اخیر الگوهای مشابهی را از خصوصیات مختلف یك مال اكلوژن نشان نمی دادند. وبه همین دلیل با وجود آن كه شاخص ها ی متعددی به وجود آمده اند (همانطور كه قبلاَ اشاره كردیم) هیچ یك در سطح بین المللی مقبولیت نیافتند. بنا براین شاخص های ساده تر باید ایجاد گردند. در چند سال اخیر ، دو بخش دانشگاهی ( در متچستر و بریستول ) و چهار مجمع ارتودنسی از طریق گروه الحاقی استانداردهای خود- دو شاخص برای مال اكلوژن  را ایجاد كرده اندکه عبارتند از:

 الف) شاخص نیازبه درمانهای ارتودنسی(IOTN)  ب) شاخص درجه بندی سنجش همتایی یا   PAR

(Peer Assessment Rating) . شاخص نیازبه درمانهای ارتودنسی(IOTN) ازدو جزء مستقل سلامت دندانی (Dental Health Component = DHC)  و جزء زیبایی (Aesthetic Component)     تشكیل شده است. شاخص درجه بندی سنجش همتایی (PAR)  مقادیر عددی را به الگوهای مختلفی نسبت می دهد كه در نهایت مال اكلوژن را به وجود می آورند و مجموع این ها میزان انحراف از اكلوژن ایده آل را نشان می دهد( كه اكلوژن عالی مقدار عددی صفر را می پذیرد).

 این شاخص ها توسط 74 دندانپزشك شامل 22 ارتودنتیست مشاور، 22 متخصص رشته های دیگر، 11 مسئول دندانپزشكی در جامعه، 15 دندانپزشك عمومی و 4 صاحب نظر دیگر( مشاور بورد دندانپزشكی و كاركنان بخش ارتودنسی بیمارستان) ارزیابی شد تا مطمئن شویم مجموعه صاحب نظران نمایانگر جامعه دندانپزشكی هستند.(1)

تاریخچه ابداع IOTN

ایجاد شاخصی برای سنجش اولویت درمانی(2)

هدف این مطالعه ایجاد شاخصی معتبر و تكرار پذیر برای ارجحیت درمان ارتودنسی بود.پس از مرور متون در دسترس ، چنین نتیجه گیری شد كه این هدف با ایجاد دو جزء جداگانه برای ثبت:1- سلامت دندانی و عملكردی برای درمان،2- عدم تناسب زیبایی به وجود آمده توسط مال اكلوژن ایـجـاد شــده اسـت. با تـغـیـیـری درشــاخـص بکار رفته ‌تـوســــط(Swedish Dental Health Board ) برای سنجش نیاز درمانی بر اساس عملكرد در سلامت دندانی ،  این شاخص به صورت 5 رتبه با مر زهای مشخص تغییر یافت. برای سنجش نیاز درمانی از دیدگاه زیبایی نیز شاخصی با 10 طبقه، به طور مستقل تعریف شد . این شاخص با استفاده از عكس هایی از افراد 12 ساله كه در یك تحقیق بزرگ چند تیمی  جمع آوری شده بود ارزیابی شد. 6 قضاوت كننده غیر دندانپزشك این عكس ها را بر اساس یك میزان آنالوگ بصری و به فواصل مساوی در محدوده ارزیابی تنظیم كردند و عكس هایی كه نماینده هر دسته بودند انتخاب شدند. برای سنجش این شاخص در عمل ، دو نمونه از جمعیت ، گروهی از بیماران ارجاعی برای درمان و نمونه اضافی از كودكان 12-11 ساله مدرسه ای ، انتخاب شدند. هر دو گروه با ستفاده از شاخص ارزیابی شدند و نتایج رضایت بخشی از یافته های هر مشاهده گر و مقایسه مشاهده گر های مختلف ، به دست آمد.

نقد:

در این شاخص به خوبی به  دو  جزء مستقل نیاز درمانی ارتودنــــسی ( جزء زیبایی و جزء سلامت دندانی ) به طور  جداگانه بها داده شده است، لذا خصوصیات شاخص اكلوزالی ایده ال ( از  جمله اعتبار) در این شاخص بیش از سایر شاخص ها نمود می یابد. در كارهای بعدی نشان داده شد این دو جزء همپوشانی بالایی دارند و می توان شاخص DHC را به صورت مستقل نیز در كارهای جامعه نگر به كار برد.

....

..

.

قیمت فایل فقط 39,000 تومان

خرید

برچسب ها : مبانی نظری و پیشینه پژوهش , بررسی نیاز به درمان های ارتودنسی در دانش آموزان , درمان های ارتودنسی , ارتودنسی دانش آموزان

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر